Wing chun je najrasprostranjeniji stil Kung Fu-a koji se trenira van granica Kine , dok se u Kini vežba samo na jugu uglavnom u Fošanu i okolini. Svakako najpoznatija legenda potiče iz linije Yip Man-a iz Hong Konga čiji je stil svakako najpoznatiji .Kao i većina južnih stilova i Wing Chun svoje poreklo vezuje za jednog od pet predaka.Shaolin Manastir

U toku završnice vladavine dinastije Ming (1644.g.ne.) Manču vojska sa severoistoka Kine je predložila vlastima da prekine građanski rat. Dozvolili su im ali pod jednim uslovom, da se obavežu da će napustiti Kinu čim se rat okonča. Još su obećali da će ako ne ispune uslove, služiti narodu kao konji i stoka. Ali su ipak prekršili svoje obećanje uz pomoć tibetanskih monaha i ostali da uspostave dinastiju Ching.

Napravili su uniforme sa potkovicama na rukavima počev od cara pa do najnižih podanika. I pozdrav im je bio nalik na konje i krave. Smatra se da su to uradili da potvrde svoj ostanak u Kini. Nisu oklevali pa su porobili Hone koji su sačinjavali 90% populacije. 1644. godine Mančui su postavili dinastiju Ching koja je trajala sve do 1911. godine. Po savetima tibetanskih monaha, vlast je stavila van zakona svo oružje i vežbe Kung Fu-a.

Tokom ovog vremena, vežbanje Kung Fu-a je bilo zabranjeno. Svako ko je vežbao bio je uhvaćen i zatvoren na duže vreme. Ali postojao je Shil Lim hram u kome je bilo dozvoljeno vežbanje Kung Fu-a. Vlast je poštovala hram Šaolin kao budističko svetilište. Po tradicionalnom Šaolin sistemu je trebalo 15-20 godina da se istrenira jedan Kung Fu majstor.Ng Mui Petorica velikih Šaolin majstora su imali u planu da razviju novu veštinu koja bi imala kraće vreme treninga i koja bi bila efektivnija od ostalih veština razvijenih ranije.

Diskutovali su o svakom od njihovih stilova Kung Fu-a i odabrali su najefikasniji metod treninga za svaki sistem. Nastao je program treninga Wing Chun, koji traje samo pet godina. Pre nego što je ovaj sistem počeo da se primenjuje, vlastima je dojavljeno i hram je napadnut i spaljen.  Monahinja Ng Mui je jedina preživela iz grupe od njih petoro. Uspela je da napravi zapise i prevede okrete u teoriju novog sistema. Prenela je svoje znanje na mladu devojčicu, koju je nazvala Wing Chun. U hramu pre nego što je spaljen, svi Shil Lim đaci su morali da prođu kroz test 108 Drvenih lutki.

Bile su postavljenje u 108 razlicitih pozicija, strategijski raspoređene, predstavljale su veliki izazov vežbačima. Tih 108 lutki, Ng Mui zamenila je jednom wing chun drvenom lutkom koja je mnogo bolja za vežbanje. Wing Chun drvena lutka je i pored toga što je jedna, i teža i naprednija za rad. Vežbač mora da ima bolju brzinu, tajming, reflekse, koordinaciju i pokretnost.